Uppdatering och album
2010-02-26
Undertoner presidente
Liten undertoner fix
Vi har nu förenklat rutinen vid nedladdning av ljudfil. Detta för att några användare tyckt att det varit lite irriterande att behöva skriva ut stimrapport innan nedladdning. Nu kan man välja om man vill skriva ut eller/och ladda ned. Efter önskemål är nu album-bilderna klickbara, vilket gör att man direkt kan komma till ett album när man är i en lista. Det har också tillkommit några faq.
Titeln "Soft and independent" anger att nya albumet är soft, indie eller både och. Amerikansk soft-independent med eteriska, fria, naiva eller vilda titlar. Nedan en soft och en hårdare.
1016
Blue sky corn view (Mikael Svanevik)
Akustisk gitarr med både tradition och oberoende. Vibra vispas fram under blå himmel
02.24
1015
Bellas universe (Mikael Svanevik)
Glatt och vildsint med ett brett spectrum av distorsioner. En independent twist.
01.50
Swing back
2009-11-26
Mr Undertone
Med swingrytm som plattform. Alla goda ting är tre. Samtliga titlar baseras på det som kallas "triol-feeling", alltså en rytmik där minsta beståndsdelen är tre istället för fyra. Mitt engelska lexikon ger "swing" mig mest positiva betydelser; fart, svängrum, fria händer, kaffepaus, rytm, framgång, bli hängd. Sista möjligen något negativt. Kanske beroende på vem som hänger. Här finns syntetiska electro-arrangemang som pekar framåt, samtida vispcollage samt nostalgiska teman som önskar att de var med på 1940-talet. Man kan hitta moderna "på-tisdag-komp" men också långsam swing att kramas eller klippa till. Som nedan.
0989
The very last dance (Mikael Svanevik)
En långsam swing. Innan baren stänger. Förförisk och lite påstruken - av stråkar.
02.57
I jazz är synkoper viktigt, dvs betoning av annat än den normala pulsen. Men också att detta måste göras med rätt känsla. "Fanjunkarsynkoper" var ett uttryck för brist på detta och härstammar från 1930-40-talen då det var vanligt att militärmusiker jobbade extra med att spela jazz. Frågan är om nedanstående syntetiska och maskinella titel lyckas undvika dessa "fanjunkarsynkoper". Och om det i så fall är bra eller dåligt.
0981
Old times (Mikael Svanevik)
Ett tema som verkligen minns swingepoken och tar oss till ett svart-vitt soundtrack.
02.41
Dubbelsläpp i oktober
2009-10-22
Mrs Undertone
Nytt album släppt
2009-09-30
Undertoner president
En samling gitarrvyer som doftar majsfält (och annat). Ett tidlöst betraktande med varm underton. Akustisk gitarr har förmågan att kännas sann, empatisk, naturlyrisk, vandrande, melankolisk och äventyrlig. Gitarrplockandet ger också en känsla av närvaro som inte alla instrument når. Kan oförtrutet vandra in i framtiden, befinna sig i evigheten såväl som nostalgiska tillbakablickar. Nedan ett spår ur albumet.
0835
Strumming home (Mikael Svanevik)
Akustisk gitarr och gammalt piano i en ofarlig vy från en annan tid. Äntligen på väg hem.
03.05
Syntetiska blippar och annat
2009-09-23
Undertoner pres.
Blippalbum släppt
I albumet "Blip compositions" spelar blippiga ljud, sköna frekvenser och små romantiska oljud huvudrollen som försiktiga spänningsladdare. I vissa titlar spelar blipparna endast biroller och lämnar en frekvensväg i mitten att lägga mänsklig röst i efterhand. I andra spelar de huvudrollen och blippar melodier och riff som tar upp större delen av frekvenserna. En del verk spelar med ljud som härstammar från äldre spel som för vissa innebär viss nostalgi, andra med mer moderna syntetiska ljud och samplingar. Nedan en komponerad gräns.
0879
Border of blips (Mikael Svanevik)
Blippar och signaler byggger en mur. Fladdrande syntmoln ovan gränsen. Bestämd. Integritet.
03.01
Lounge and easy listening
2009-05-29
President undertoner
Lättfotat - melankoliskt
Nya albumet "Lounge and easy listening" förenar det skönt sorgliga med det sorglösa. Man kan ana ett slags släktskap mellan musik som bara är en blå himmel och musik som låter lyssnaren bada i melankoli. Båda temperamenten äger en förmåga att bygga ett rum utan riktning som lyssnaren får vara i, nån sorts avsaknad av riktning. En annan gemensam nämnare kan vara distans. Albumet sträcker sig över vacker svärta till nästan provocerande slätstruken lycka. Nedanstående titel identifierar sig mer som melankoli än hissmusik.
0863
Stronger than tears (Mikael Svanevik)
Smärta eller minnen som sköljs bort av melankoliska strängar och droppande tremolo.
03.14
Sonic rooms
2009-05-29
Undertoner pres
Rumsklanger
"Sonic rooms" är en samling titlar som bygger ljudmässiga rum. Förutom den rent akustiska egenskapen att ge musiken rumslig klang, så ger den här typen av klanglighet - förutom vissa spår - känslan av att tiden står stilla. Mer som en tapet än en tydlig riktning. Vissa med en cittra, piano eller blås i centrum. Andra med ljud och oljud i huvudrollen. Förutom vissa mer tematiska titlar är de flesta av transparent natur och är ämnat att smälta samman med sin omgivning. Lyssna nedan på en cittra och fluga som bygger rum. (observera att de är överens om tonart)
0909
Zither and fly (Mikael Svanevik)
Cittra och fluga i samma rum. Visar att allt hör samman och bildar kosmisk helhet.
05.19
Orient
2009-05-28
Undertoner president
Inför hösten lite mellersta-östern
En samling left-overs från ett projekt med en egyptisk film. Vissa teman rider oförtrutet fram på orientaliska stråkar och trummor medan andra plingar mer kontemplativt. Böneutropare ljuder i vissa spår och bildar en musikaliskt enhet med övriga klanger. Lysssna här på hela albumet "Middle-eastern soundtracks" Nedan en titel som pendlar mellan det gamla Kairo och det nya.
0919
Two views of Cairo (Mikael Svanevik)
Tunga trummor och orientaliska stråkar bildar pendlar mellan förr och nu. Kantele-inpass.
02.22
Gitarristiskt hjältemod
2009-05-28
Mr Undertone
För disten i tiden
Under 1900-talets andra hälft har den elektrifierade gitarren ofta spelat huvudrollen i kampen mellan tradition och uppror, mellan ålderdom och ungdom. Gitarrhjältarna har drivit musiken framåt från 50-talets rockn-roll och surfmusik med den taggiga disten till dagens ultradistade metalguror med både extremt nedstämda kynnen och strängar. När respektive dist, riff eller sound stod på sin höjdpunkt surfade de på toppen av en ungdomsvåg. Sitt decenniums rebeller. Nu surfar vissa av dem mer på vågor från minnesbanken. Vissa har behållit sin ungdomliga charm, vissa är mitt i sin ungdoms blomstring och andra passerade. Albumet "Guitar heroes" rymmer rockmusik från olika decennier. Från 50-tal till dagens mördande metal. Några stillsamma titlar dock. Med gitarren om halsen och disten i högsta hugg. Nedan en energisk titel med ungdomen i behåll.
Ny musikmodul
Dramatiskt albumsläpp
2009-05-16
undertoner president
Över och undertoner av dramatisk natur.
Detta nya album lägger tonvikten på känslodarrande orkesterarrangemang i det emotionella rummet. Vissa spår är mer åt det thrillermässiga eller storslaget rädda medan andra är mer melankoliska. Har för mig att det även står att finna någon lycklig titel. Titta gärna in på albumet "Dramatic orchestral pieces" och lysssna eller prova nedanstående action soundtrack.
0851
Thriller filler (Mikael Svanevik)
Jagad av stråkar, pukor och brass genom en skog av percussiva element.
03.10