Semestersläpp
2011-07-08
Team Undertoner
Vi firar flytten till större webbhotell med "Sound and music vol 1 och 2". Två album som befinner sig i gränslandet mellan ljud och musik. Vol 1 kan sägas vara sublimt musikaliserade stadsmiljöer. Vol 2 dito fast, med naturen i centrum. Nedan ett exempel.
1280
Under water motor drone (Mikael Svanevik)
Drone av motorbåt, gitarr och optigan orgel formulerar sommaren.
01.56
Glidande orkesterklanger
2011-05-01
Team Undertoner
När sommaren sakta glider över i höst släpper vi nytt album "Portamento". Portamento är en musikalisk term som betyder att toner eller klanger, mjukt glider över i nya klanger. Detta skapar ett alldeles speciellt universum. Det kan kännas frihetligt och sorglöst utan bestämda ramar. Eller gränslöshet i kanten av utanförskap eller t.o.m galenskap och overklighet.
1283
Emo brass portamento (Mikael Svanevik)
Blåsorkester glider mellan smärtpunkter, mellan dur och moll. stort och vackert.
02.31
Uppdatering med mp3
2011-04-12
Team Undertoner
Eftersom användare från bl a teater och radio önskat mp3-format, har vi nu byggt in det. Det gör bl a att man kan lyssna nedladdade filer direkt i Windows Media Player (gäller PC) samt att de lätt kan brännas på cd. Wav-filerna (24-bit) har ju inte kunnat spelas upp i WMP. Kommentera gärna nedan om ni stöter på nåt dumt.
Sinnesstämda gitarrer i nytt album
2011-04-12
Mrs Undertone
Nya albumet "Guitar moods" är en samling gitarrbaserade titlar på humör. Olika humör. Akustiska och elektriska. Melankoliska, uppsluppna, flitiga och egensinniga. Nedan tre olika temperament.
1237
Dist and twist (Mikael Svanevik)
Pulsen gjord genom brytaren till mickarna. Ungdomlig titel med smak av dist och twist.
01.22
1249
Willing to play (Mikael Svanevik)
Entonig gitarr med tydlig framåtrörelse. Bär på en dröm. Varm klang. Lite åk-musik.
03.13
Vårystert, smådystert dubbelsläpp
2011-04-11
Mr Undertone
Imperfect piano pieces
I början av mars var vi på "Tempofestivalen" på biografen Victoria och fick oss till livs några fantastiska dokumentärer. Alla hade olika bildspråk och uppvisade olika varianter av dramaturgi. Men en sak hade de flesta gemensamt. Musiken var gjord på piano. Enkelt spelat, glesa toner, ofta ensamt med den hemtama klangen av ett vanligt piano. Varför smälter piano samman med bilderna så väl? Kanske bara hur det låter. Kanske graden av igenkännbarhet ger en extra dimension som tar sig under huden. Många har en relation till piano. I många hem. Farmor hade ett. Är detta orsaken till att piano och gitarr fungerar så väl i dessa sammanhang? Klangen av en barndom, ett rum, ett minne. En klangbotten i vårt inre som kommunicerar med bilderna. Kanske är det därför vi släpper två album med ensamt hempiano. Det något mer lågmälda "Imperfect piano pieces vol 1" och "Imperfect piano pieces vol 2" Lyssna nedan på titlar ur album.
1217
Piece of paper (Mikael Svanevik)
Förundrat skört med öppna ögon. Inkännande och undersökande poetik.
02.50
1231
Say hello to mr piano tuner (Mikael Svanevik)
Känner ingen skam för sina falska strängar men hungrar ändå blygt efter stämning.
01.38
Långamt framåt
2011-03-08
Mrs Undertone
Vårens framfart är långsam - mycket långsam. I paritet med detta släpper vi "Mainly downtempo", ett album med i huvudsak långsamma stycken. Ofta med bas i centrum. Några titlar bryter av med betydligt högre puls, men de flesta äro saktmodiga. Saliga dem. Nedan några exempel.
1174
Above a bass (Mikael Svanevik)
Dallrande cittra över långsamt beat. Bas och sträva stråkar längs hela vägen.
02.57
1194
Trembling reality (Mikael Svanevik)
Cittra vibrerar över bas och långsamt beat. Dovt dallrande.
03.08
Det oförutsägbara äktenskapet
2011-01-03
Undertoner
David Lynch berättade i en artikel om hur svårt det var att helt förutsäga vad som händer när bild och musik fogas samman. Att man ständigt måste testa. Om och om igen. Den framgångsrike musik och ljud-designern Walter Murch i Hollywood, har en motsatt utgångspunkt och säger - med gott självförtroende - att "Anything goes". D v s att hjärnan ställer ändå allt tillrätta och hittar de samband och känslor den behöver för att bild och ljud skall funka. Bägge hållningarna är relevanta. Osäkert vem som är närmast sanningen. Testa själva mot vinrutetorkarna mot olika mixar från Undertoner och se vad som styr vad och hur tillåtande en hjärna kan vara.
Cheesy release
2011-01-01
Undertones team
Begränsningar kan ibland vara befriande. De kan tygla en ofokuserad eller vilsen kreativitet. Cheesy organ sessions är ett album som begränsar sig till det lilla universum där gamla el-orglar bor. Vi tar ut svängarna åt alla håll, men behåller orgeln i centrum. Mångakitchiga orglar från 50-talet och framåt, med den typiska rytmboxen i glada färger. Att dessa orglar har stor kitsch-potential förvånar väl ingen, men att de fungerade fint till att producera allt från moderna breaks till varma, sköra titlar hade vi inte väntat oss. Utgångspunkter ärFarfisa, Philicorda, Jaguar, Casio VL-1 etc. Nedan tvenne exempel
1157
Phoenix electro (Mikael Svanevik)
Hemorgel som vill vara lite mer "electro" än sitt rykte. Återhållsamt ivrig. Punkterad.
02.24
1133
Emotional philicorda (Mikael Svanevik)
Philips Philicorda visar att el-orglar inte bara är kitsch. En själfull och inkännande titel.
02.49
Vi fyrar av nytt kort kort album
2010-12-15
Die Undertonen
"Short scores vol 2" är ett andra album med titlar som har en brinntid på mellan 10-30 sekunder. Det kan vara korta ljudraketer, små intron eller avslut. Det finns också vinjettakriga spår som lämnar en tydlig signatur och har för detta den typiska dramaturgin. Flera är mest som små doftgranar, ljudcollage som bara vill understryka eller sätta punkt, medan andra är mer ambitiösa som vill skriva historia. Nedan en ljudgran
1099
Academic starter (Mikael Svanevik)
Närvarande och pockande knaster som formerar rytm mot ett plingande slutpunkt
00.15
Orkestern i centrum
2010-11-19
Undertoners
"Orchestral views" är Undertoners nya album. Titlar som andas orkesterklang och dynamik. viss tonvikt på piano och stråkar. Få instrument bär på både nerv och sentiment som stråkar. Nedan en strävsam, en glittrande sorglös och en tredje med värmande blåsklang i en mänsklig kontext
1087
Things to do (Mikael Svanevik)
Flitiga stråkar. Knäpper, dronar och gnisslar fram en strävsam miljö.
03.06
1082
High on strings (Mikael Svanevik)
Tema som minner om annat. Hoppingivande och lugnande arpeggion som glittrar.
03.02
1075
Brass comfort (Mikael Svanevik)
Upprepande blåsklang kommunicerar försiktigt med piano. Sökande. Något sakral.
02.25